Čevapčiči jsou balkánskou lahůdkou, která si podmanila i české stoly – šťavnaté, kořeněné a tak dobré, že je budete hltat rychleji, než stihnete žvýkat! Tento jednoduchý recept přináší domácí verzi, která překoná i tu z vaší oblíbené restaurace. Připravte si masové válečky, které vás dostanou do gurmánského nebe, a pojďme na to!
Čevapčiči: Chuť Balkánu doma
Čevapčiči mají původ na Balkáně, kde se tradičně podávají s ajvarem, cibulí a chlebem. V Česku si je oblíbili díky jejich výrazné chuti a snadné přípravě. Ať už je grilujete venku, nebo smažíte na pánvi, tenhle cevapcici recept vás přesvědčí, že domácí je nejlepší. Připravte si je a užijte si explozi chutí!
Ingredience na 4 porce (cca 20 kousků)
- 500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězího a vepřového)
- 1 střední cibule (najemno nastrouhaná)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce minerálky (pro šťavnatost)
- 1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy
- Směs: V míse smíchejte mleté maso s nastrouhanou cibulí, česnekem, paprikou, pepřem, solí, kmínem, minerálkou a olejem. Důkladně promíchejte – nejlépe rukama, aby se chutě propojily.
- Tvarování: Z masy vytvarujte malé válečky (cca 6–8 cm dlouhé a 2 cm široké). Pokud chcete, nechte je 30 minut odležet v lednici – budou pevnější.
- Grilování/smažení: Rozehřejte gril nebo pánev, potřete olejem a opékejte čevapčiči 5–7 minut z každé strany, dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.
- Servírování: Podávejte s nakrájenou cibulí, ajvarem, chlebem nebo hranolky – ale pozor, budete je jíst rychleji, než stihnete mrknout!
Tipy pro dokonalé čevapčiči
Chcete je ještě vylepšit? Přidejte špetku chilli pro pikantní nádech nebo je podávejte s jogurtovým dipem. Představte si tu vůni koření a šťavnatost masa – je to tak dobré, že se vám bude točit hlava! Minerálka zajistí, že budou extra měkké a šťavnaté.
Čevapčiči podle tohoto receptu jsou tak chutné, že je budete hltat bez přestání – žvýkání bude jen zbytečná překážka! Jednoduchá příprava, rychlý výsledek a chuť, která vás zasáhne jako blesk. Vyzkoušejte tento cevapcici recept a připravte se na balkánskou fiestu na talíři!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.