Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty?

Domě tips 82 Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty? recepty  Dalmátské čufty

Myslíte si, že už jste okusili všechny lahůdky, které svět nabízí? Pak jste možná přehlédli dalmátské čufty – balkánský poklad, který vás dostane svou šťavnatostí, kořeněnou chutí a neodolatelnou jednoduchostí! Tyto masové šišky v bohaté omáčce jsou tak dobré, že se budete divit, jak jste bez nich mohli žít. Pojďme objevit recept, který změní váš pohled na chutné jídlo!


Dalmátské čufty: Skrytý klenot Dalmácie

Dalmátské čufty pocházejí z chorvatského pobřeží, kde se mleté maso proměnilo v umění. Na rozdíl od českých klasik, jako je svíčková, přinášejí chuť Balkánu – kombinaci koření, zeleniny a rajčatové omáčky, která je nezapomenutelná. Tradičně se podávají s rýží nebo chlebem, ale jejich kouzlo je univerzální. Pokud jste je ještě nezkusili, je nejvyšší čas to napravit!


Ingredience na 4 porce

  • 500 g mletého masa (hovězí a vepřové směs)
  • 1 rohlík (namočený v mléce a vymačkaný)
  • 1 vejce
  • 1 cibule (nastrouhaná)
  • 1 lžička mleté papriky
  • Sůl, pepř, kmín podle chuti
  • Omáčka:
    • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
    • 2 zelené papriky (na proužky)
    • 400 g rajčat (čerstvých nebo z plechovky)
    • 100 g sterilovaného hrášku
    • 200 ml smetany
    • Olej na smažení

Domě tips 80-1024x768 Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty? recepty  Dalmátské čufty
Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty? 4

Postup přípravy

  1. Čufty: Smíchejte mleté maso s rohlíkem, vejcem, nastrouhanou cibulí, paprikou, solí, pepřem a kmínem. Vypracujte hladkou směs a tvarujte malé šišky (cca 5 cm dlouhé).
  2. Smažení: Na pánvi s olejem osmažte čufty ze všech stran dozlatova a dejte stranou.
  3. Omáčka: Na stejné pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte papriky a rajčata. Dusíme 15 minut, pak vmícháme hrášek a smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Spojení: Vraťte čufty do omáčky a nechte 10 minut prohřát, aby nasákly chutě.
  5. Servírování: Podávejte s rýží, brambory nebo chlebem – a připravte se na chuťový šok!
Domě tips 81-1024x765 Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty? recepty  Dalmátské čufty
Dalmátské čufty: Jste si jisti, že jste ochutnali všechny nejlepší dobroty? 5

Tipy pro dalmátské čufty

Chcete je ještě vylepšit? Přidejte do omáčky špetku chilli nebo lžíci ajvaru pro balkánský nádech. Představte si tu vůni koření a šťavnatost masa – je to tak dobré, že budete litovat, že jste je neobjevili dřív! Omáčka by měla být hustá a bohatá, aby dokonale obalila každou šišku.


Dalmátské čufty jsou důkazem, že nejlepší jídla nemusí být složitá – stačí kvalitní suroviny a trocha lásky k vaření. Pokud jste si mysleli, že už znáte všechny dobroty, tento recept vás vyvede z omylu. Vyzkoušejte dalmátské čufty a připravte se na zážitek, který vás donutí přidat je do svého stálého repertoáru!

Napsat komentář