Myslíte si, že už jste okusili všechny lahůdky, které svět nabízí? Pak jste možná přehlédli dalmátské čufty – balkánský poklad, který vás dostane svou šťavnatostí, kořeněnou chutí a neodolatelnou jednoduchostí! Tyto masové šišky v bohaté omáčce jsou tak dobré, že se budete divit, jak jste bez nich mohli žít. Pojďme objevit recept, který změní váš pohled na chutné jídlo!
Dalmátské čufty: Skrytý klenot Dalmácie
Dalmátské čufty pocházejí z chorvatského pobřeží, kde se mleté maso proměnilo v umění. Na rozdíl od českých klasik, jako je svíčková, přinášejí chuť Balkánu – kombinaci koření, zeleniny a rajčatové omáčky, která je nezapomenutelná. Tradičně se podávají s rýží nebo chlebem, ale jejich kouzlo je univerzální. Pokud jste je ještě nezkusili, je nejvyšší čas to napravit!
Ingredience na 4 porce
- 500 g mletého masa (hovězí a vepřové směs)
- 1 rohlík (namočený v mléce a vymačkaný)
- 1 vejce
- 1 cibule (nastrouhaná)
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl, pepř, kmín podle chuti
- Omáčka:
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 zelené papriky (na proužky)
- 400 g rajčat (čerstvých nebo z plechovky)
- 100 g sterilovaného hrášku
- 200 ml smetany
- Olej na smažení

Postup přípravy
- Čufty: Smíchejte mleté maso s rohlíkem, vejcem, nastrouhanou cibulí, paprikou, solí, pepřem a kmínem. Vypracujte hladkou směs a tvarujte malé šišky (cca 5 cm dlouhé).
- Smažení: Na pánvi s olejem osmažte čufty ze všech stran dozlatova a dejte stranou.
- Omáčka: Na stejné pánvi zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte papriky a rajčata. Dusíme 15 minut, pak vmícháme hrášek a smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
- Spojení: Vraťte čufty do omáčky a nechte 10 minut prohřát, aby nasákly chutě.
- Servírování: Podávejte s rýží, brambory nebo chlebem – a připravte se na chuťový šok!

Tipy pro dalmátské čufty
Chcete je ještě vylepšit? Přidejte do omáčky špetku chilli nebo lžíci ajvaru pro balkánský nádech. Představte si tu vůni koření a šťavnatost masa – je to tak dobré, že budete litovat, že jste je neobjevili dřív! Omáčka by měla být hustá a bohatá, aby dokonale obalila každou šišku.
Dalmátské čufty jsou důkazem, že nejlepší jídla nemusí být složitá – stačí kvalitní suroviny a trocha lásky k vaření. Pokud jste si mysleli, že už znáte všechny dobroty, tento recept vás vyvede z omylu. Vyzkoušejte dalmátské čufty a připravte se na zážitek, který vás donutí přidat je do svého stálého repertoáru!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.