Hamburská vepřová kýta je jídlo, které ukazuje, proč mají Češi a Němci tak blízko – sdílíme lásku k poctivému masu, pivu a dobré chuti! Tento recept přináší šťavnatou vepřovou kýtu v bohaté omáčce, která je tak dobrá, že si budete přát, aby sousedství s Německem bylo ještě bližší. Pojďme si připravit tuhle lahůdku a objevit tajemství česko-německé дружбы na talíři!
Hamburská vepřová kýta: Most mezi kulturami

Hamburská vepřová kýta je inspirovaná německou kuchyní, ale v Česku si ji přizpůsobili po svém – maso, omáčka a knedlík jsou kombinací, která spojuje to nejlepší z obou světů. Historicky jsme s Němci sdíleli nejen hranice, ale i stůl, a tahle kýta je důkazem, že dobré jídlo dokáže budovat přátelství. Připravte si ji a pochopíte, proč je tak oblíbená!
Ingredience na 4 porce
- 800 g vepřové kýty (vcelku)
- 2 velké cibule (nakrájené na kolečka)
- 2 mrkve (na kolečka)
- 1 petržel (na kostičky)
- 2 lžíce sádla
- 200 ml tmavého piva
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl, pepř, nové koření (5 kuliček)
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 lžíce mouky (na zahuštění)
Postup přípravy
- Příprava masa: Kýtu osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na sádle ji ze všech stran opečte dozlatova a vyndejte.
- Zelenina: Na stejném tuku orestujte cibuli, mrkev a petržel, přidejte papriku a krátce promíchejte.
- Pečení: Vraťte maso do hrnce, přidejte nové koření, zalijte pivem a vývarem. Přikryjte a pečte v troubě na 160 °C asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Omáčka: Maso vyjměte, výpek přeceďte, zeleninu rozmixujte a vmíchejte mouku rozmíchanou v troše vody. Povařte 10 minut do zhoustnutí.
- Servírování: Kýtu nakrájejte na plátky, podlijte omáčkou a podávejte s knedlíkem – česko-německá idylka na talíři!
Tipy pro dokonalou hamburskou vepřovou kýtu
Chcete ji ještě vylepšit? Přidejte do omáčky kapku smetany nebo lžíci brusinkové marmelády pro sladký kontrast. Představte si tu vůni piva a koření – je to tak dobré, že pochopíte, proč Češi s Němci drží pohromadě! Pomalé pečení zaručí šťavnatost, kterou si zamilujete.
Hamburská vepřová kýta je důkazem, že česko-německé přátelství má pevné základy – vepřové maso, pivo a láska k dobrému jídlu. Tento recept je tak chutný, že vás přesvědčí o síle sousedské kuchyně. Vyzkoušejte ji a uvidíte, proč je tahle kýta symbolem společné historie a požitku!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.