Houskový knedlík je nekorunovaným králem české kuchyně – měkký, nadýchaný a tak dokonalý, že by si ho zasloužili i bohové na Olympu. Kdo by odolal jeho jemné chuti v kombinaci s omáčkou nebo pečeným masem? Připravit ho doma není žádná věda, a s tímto receptem dosáhnete výsledku, který ohromí všechny u stolu. Pojďme společně objevit, jak na ten nejlepší houskový knedlík!
Houskový knedlík: Tradice na talíři
Houskový knedlík má v Česku dlouhou historii – už naše babičky ho podávaly k nedělnímu obědu. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a schopnosti dokonale doplnit jakoukoli omáčku. Ať už ho máte rádi ke svíčkové, nebo k vepřo knedlo zelo, tento recept vás přesvědčí, že domácí knedlík je nepřekonatelný.
Ingredience na 2 knedlíky (4–6 porcí)
- 500 g hrubé mouky
- 250 ml mléka (vlažného)
- 1 vejce
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 4–5 housky (nakrájené na kostky)
- Špetka muškátového oříšku (volitelné)
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut vzejít, dokud se nevytvoří pěna.
- Těsto: V míse smíchejte mouku, sůl, vejce a kvásek. Přidejte nakrájené housky a vypracujte hladké těsto – mělo by být měkké, ale nelepivé. Pro bohatší chuť vmíchejte muškátový oříšek.
- Kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování: Těsto rozdělte na 2 díly, vytvarujte podlouhlé válečky a nechte ještě 15 minut odpočinout.
- Vaření: Vložte knedlíky do vroucí osolené vody nebo je vařte v páře 20–25 minut. Po uvaření je propíchněte vidličkou, aby se uvolnila pára.

Tipy pro božský houskový knedlík
Chcete knedlík ještě vylepšit? Použijte starší housky – lépe nasáknou těsto a dodají texturu. Pokud máte rádi křupavou kůrku, krátce je po uvaření osmažte na másle. Představte si ten moment, kdy ho nakrájíte a pára se zvedne z jeho nadýchaného středu – to je chvíle hodná bohů!
Houskový knedlík podle tohoto receptu je tak dobrý, že si ho zamilujete na první sousto. Jednoduchý, ale přesto dokonalý – přesně takový, jaký by měl být. Vyzkoušejte ho k oblíbené omáčce a už nikdy nebudete chtít kupovaný. S tímto receptem přinesete na stůl kousek českého nebe!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.