Hovězí guláš je klasika české kuchyně, která nikdy neomrzí. Tento sytý pokrm s bohatou omáčkou a jemným masem je ideální pro rodinný oběd nebo chladné dny. Nemusíte být mistr kuchař, abyste připravili lahodný guláš – s naším jednoduchým receptem to zvládne každý. Pojďme se podívat, jak si připravit ten nejlepší hovězí guláš, který potěší chuťové pohárky!
Hovězí guláš: Základní ingredience
Pro přípravu hovězího guláše potřebujete jen pár běžných surovin, které najdete v každé kuchyni. Klíčem je kvalitní maso a trpělivost při vaření. Tradiční guláš recept vychází z české historie, kdy se připravoval na otevřeném ohni – dnes ho zvládnete doma na sporáku. Připravte si hovězí kližku, cibuli, papriku a pár koření, a můžete začít.
Ingredience na 4 porce
- 600 g hovězí kližky
- 2 velké cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 čajová lžička kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- Voda nebo vývar (cca 1 litr)
Postup přípravy
- Příprava masa: Hovězí kližku nakrájejte na kostky asi 3 cm velké. Cibuli oloupejte a najemno nasekejte.
- Osmahnutí: V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Pak vmíchejte papriku – jen krátce, aby nezhorkla.
- Vaření guláše: Přihoďte maso, osolte, opepřete, přidejte kmín a prolisovaný česnek. Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
- Dusení: Přikryjte a na mírném ohni vařte 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a podle potřeby dolijte tekutinu.
- Zahuštění: Na závěr vmíchejte mouku rozmíchanou v troše vody a povařte ještě 10 minut, aby omáčka zhoustla.
Tipy pro dokonalý hovězí guláš
Chcete guláš ještě vylepšit? Přidejte na začátku kousek uzené slaniny pro hlubší chuť nebo kapku piva místo vody. Podávejte s houskovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s bramborami nebo chlebem. Představte si vůni, která zaplní vaši kuchyň – to je ten pravý český hovězí guláš!

Hovězí guláš podle tohoto receptu je nejen jednoduchý, ale také neskutečně chutný. Stačí pár surovin, trocha času a lásky k vaření, a máte jídlo, které zahřeje tělo i duši. Vyzkoušejte tento guláš recept a přesvědčte se, že domácí kuchyně může být lepší než v hospodě!
Klíčová slova: hovězí guláš, guláš recept, česká kuchyně, jednoduchý recept, tradiční jídlo, domácí guláš, vaření guláše
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.