Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup?

Domě tips 99 Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup? recepty  Rýmovníkový sirup

Chcete objevit, jak si doma připravit osvěžující rýmovníkový sirup, který promění každou sklenku vody v chuťový zážitek? Rebarbora, neboli rýmovník, je skvělá surovina – kyselá, šťavnatá a plná chuti. S tímto jednoduchým receptem si vyrobíte sirup, který vás dostane svou svěžestí a jednoduchostí. Pojďme vám to prozradit krok za krokem!


Rýmovníkový sirup: Zahrada v lahvi

Rebarbora je v českých zahradách oblíbená už od pradávna – její výrazná chuť se hodí nejen do koláčů, ale i do domácích sirupů. Rýmovníkový sirup je ideální na léto – můžete ho přidat do limonády, koktejlů nebo ho použít jako polevu na zmrzlinu. Je to tak snadné, že budete litovat, že jste ho nezkusili dřív!


Ingredience na cca 1 litr sirupu

  • 1 kg rebarbory (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 1 litr vody
  • 800 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr (volitelné, pro jemnou sladkost)

Domě tips 100-1 Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup? recepty  Rýmovníkový sirup
Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup? 4

Postup přípravy

  1. Příprava rebarbory: Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky – čím menší, tím rychleji pustí šťávu.
  2. Vaření: Dejte rebarboru do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nerozvaří.
  3. Cedení: Směs přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko – šťávu zachyťte a dužinu vyhoďte.
  4. Sirup: Šťávu vraťte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a vanilkový cukr (pokud chcete). Vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
  5. Plnění: Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici.

Domě tips 101-1-1024x682 Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup? recepty  Rýmovníkový sirup
Rýmovníkový sirup: Jak si doma připravit lahodný rebarborový sirup? 5

Tipy pro dokonalý rýmovníkový sirup

Chcete ho ještě vylepšit? Přidejte při vaření pár lístků máty nebo kousek zázvoru pro pikantní nádech. Představte si tu kyselo-sladkou chuť s bublinkami – je to tak osvěžující, že budete chtít další sklenku! Sirup vydrží v lednici několik týdnů, ale věřte, že zmizí dřív.


Rýmovníkový sirup je domácí zázrak, který z rebarbory vytěží maximum. S tímto receptem zjistíte, že připravit si vlastní sirup je hračka – a výsledek je tak dobrý, že ho budete chtít dělat pořád. Vyzkoušejte ho a užijte si chuť léta kdykoli během roku!

Napsat komentář