Chcete objevit, jak si doma připravit osvěžující rýmovníkový sirup, který promění každou sklenku vody v chuťový zážitek? Rebarbora, neboli rýmovník, je skvělá surovina – kyselá, šťavnatá a plná chuti. S tímto jednoduchým receptem si vyrobíte sirup, který vás dostane svou svěžestí a jednoduchostí. Pojďme vám to prozradit krok za krokem!
Rýmovníkový sirup: Zahrada v lahvi
Rebarbora je v českých zahradách oblíbená už od pradávna – její výrazná chuť se hodí nejen do koláčů, ale i do domácích sirupů. Rýmovníkový sirup je ideální na léto – můžete ho přidat do limonády, koktejlů nebo ho použít jako polevu na zmrzlinu. Je to tak snadné, že budete litovat, že jste ho nezkusili dřív!
Ingredience na cca 1 litr sirupu
- 1 kg rebarbory (oloupané a nakrájené na kousky)
- 1 litr vody
- 800 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr (volitelné, pro jemnou sladkost)

Postup přípravy
- Příprava rebarbory: Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky – čím menší, tím rychleji pustí šťávu.
- Vaření: Dejte rebarboru do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud se nerozvaří.
- Cedení: Směs přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko – šťávu zachyťte a dužinu vyhoďte.
- Sirup: Šťávu vraťte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a vanilkový cukr (pokud chcete). Vařte dalších 15 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne.
- Plnění: Horký sirup nalijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici.

Tipy pro dokonalý rýmovníkový sirup
Chcete ho ještě vylepšit? Přidejte při vaření pár lístků máty nebo kousek zázvoru pro pikantní nádech. Představte si tu kyselo-sladkou chuť s bublinkami – je to tak osvěžující, že budete chtít další sklenku! Sirup vydrží v lednici několik týdnů, ale věřte, že zmizí dřív.
Rýmovníkový sirup je domácí zázrak, který z rebarbory vytěží maximum. S tímto receptem zjistíte, že připravit si vlastní sirup je hračka – a výsledek je tak dobrý, že ho budete chtít dělat pořád. Vyzkoušejte ho a užijte si chuť léta kdykoli během roku!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.