Utopenci: Nejjednodušší recept, ale šíleně chutný!

Domě tips 57 Utopenci: Nejjednodušší recept, ale šíleně chutný! recepty  Utopenci

Utopenci jsou legendou české kuchyně – pikantní, šťavnatí a tak dobří, že si je zamilujete na první kousnutí. Tento klasický hospodský pokrm nepotřebuje složité přípravy, a přesto je jeho chuť naprosto divoká! S tímto receptem zvládnete utopence raz dva a překvapíte všechny svou kulinářskou mágií. Pojďme se ponořit do jejich přípravy!


Utopenci: Česká klasika na stole

Utopenci mají svůj původ v českých hospodách, kde se podávali k pivu jako rychlá a vydatná pochoutka. Název „utopenci“ vychází z jejich přípravy – klobásy se „topí“ v octovém nálevu s cibulí a kořením. I když je recept starý jako česká pohostinnost, zůstává oblíbený díky své jednoduchosti a nezaměnitelné chuti.


Ingredience na cca 1 litrovou sklenici

  • 500 g špekáčků (nebo jiné měkké klobásy)
  • 2 velké cibule
  • 200 ml octa
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • Chilli papričky (dle chuti, volitelné)

Postup přípravy

  1. Příprava klobás: Špekáčky oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka nebo je nechte vcelku a jen je nařízněte.
  2. Cibule: Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlkroužky.
  3. Nálev: V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu, pak nechte vychladnout.
  4. Skládání: Do sklenice střídavě vrstvěte klobásy a cibuli. Pokud máte rádi pikantní, přidejte chilli. Zalijte vychladlým nálevem tak, aby vše bylo ponořené.
  5. Louhování: Uzavřete sklenici a nechte v lednici odležet aspoň 3 dny – čím déle, tím lepší chuť!
Domě tips 58-1024x571 Utopenci: Nejjednodušší recept, ale šíleně chutný! recepty  Utopenci
Utopenci: Nejjednodušší recept, ale šíleně chutný! 3

Tipy pro dokonalé utopence

Chcete je posunout na vyšší level? Přidejte do nálevu lžíci hořčice nebo pár plátků nakládaných okurek pro extra šmrnc. Podávejte s chlebem a pivem – představte si tu explozi chutí, když se špekáček rozplývá na jazyku a koření vás šimrá v nose. To je divokost v každém soustu!


Utopenci podle tohoto klasického receptu jsou důkazem, že jednoduchost může být šíleně chutná. Minimum práce, maximum požitků – přesně to dělá z utopců hvězdu české kuchyně. Vyzkoušejte tento utopenci recept a uvidíte, že se stanou vaším oblíbeným trhákem na každé oslavě!

Napsat komentář