Utopenci jsou legendou české kuchyně – pikantní, šťavnatí a tak dobří, že si je zamilujete na první kousnutí. Tento klasický hospodský pokrm nepotřebuje složité přípravy, a přesto je jeho chuť naprosto divoká! S tímto receptem zvládnete utopence raz dva a překvapíte všechny svou kulinářskou mágií. Pojďme se ponořit do jejich přípravy!
Utopenci: Česká klasika na stole
Utopenci mají svůj původ v českých hospodách, kde se podávali k pivu jako rychlá a vydatná pochoutka. Název „utopenci“ vychází z jejich přípravy – klobásy se „topí“ v octovém nálevu s cibulí a kořením. I když je recept starý jako česká pohostinnost, zůstává oblíbený díky své jednoduchosti a nezaměnitelné chuti.
Ingredience na cca 1 litrovou sklenici
- 500 g špekáčků (nebo jiné měkké klobásy)
- 2 velké cibule
- 200 ml octa
- 200 ml vody
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- Chilli papričky (dle chuti, volitelné)
Postup přípravy
- Příprava klobás: Špekáčky oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka nebo je nechte vcelku a jen je nařízněte.
- Cibule: Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlkroužky.
- Nálev: V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření. Přiveďte k varu, pak nechte vychladnout.
- Skládání: Do sklenice střídavě vrstvěte klobásy a cibuli. Pokud máte rádi pikantní, přidejte chilli. Zalijte vychladlým nálevem tak, aby vše bylo ponořené.
- Louhování: Uzavřete sklenici a nechte v lednici odležet aspoň 3 dny – čím déle, tím lepší chuť!

Tipy pro dokonalé utopence
Chcete je posunout na vyšší level? Přidejte do nálevu lžíci hořčice nebo pár plátků nakládaných okurek pro extra šmrnc. Podávejte s chlebem a pivem – představte si tu explozi chutí, když se špekáček rozplývá na jazyku a koření vás šimrá v nose. To je divokost v každém soustu!
Utopenci podle tohoto klasického receptu jsou důkazem, že jednoduchost může být šíleně chutná. Minimum práce, maximum požitků – přesně to dělá z utopců hvězdu české kuchyně. Vyzkoušejte tento utopenci recept a uvidíte, že se stanou vaším oblíbeným trhákem na každé oslavě!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.