Mazanec: Nejlepší recept na velikonoční pochoutku

Domě tips Screenshot_1-1 Mazanec: Nejlepší recept na velikonoční pochoutku recepty  Mazanec

Mazanec je tradiční český velikonoční bochánek, který nesmí chybět na žádném svátečním stole. Tento recept na mazanec vás okouzlí svou jednoduchostí a výsledkem – luxusně nadýchaný mazanec s máslovou chutí, který si zamiluje celá rodina. Ať už hledáte klasický kynutý mazanec podle babičky, nebo moderní verzi od Josefa Maršálka, tady najdete vše, co potřebujete k dokonalému pečení. Pojďme se pustit do přípravy tohoto velikonočního pokladu!


Proč si zamilujete tento mazanec?

Mazanec je symbol Velikonoc, který voní po domově a tradicích. Nadýchaný máslový mazanec podle Maršálka nebo jednoduchý mazanec ze sušeného droždí – každý má své kouzlo. Tento recept kombinuje to nejlepší: vláčné těsto, bohatou chuť a snadnou přípravu. Představte si křupavou kůrku posypanou mandlemi a jemnou střídku plnou rozinek – ideální k velikonoční snídani s medem nebo máslem!


Ingredience na 1 mazanec

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 80 g cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek (na potření)
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 50 g rozinek (namočených v rumu)
  • 30 g mandlí (na posypání)
  • Špetka soli
  • Citronová kůra (z 1 citronu)

Postup přípravy

  1. Příprava kvásku: Droždí rozdrobte do vlažného mléka s lžičkou cukru a nechte 10 minut vzejít.
  2. Těsto: V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Přidejte kvásek, vejce, máslo a vypracujte hladké těsto (cca 10 minut). Vmíchejte rozinky.
  3. Kynutí: Těsto zakryjte a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Tvarování: Těsto vytvarujte do bochánku (nebo zapleťte jako pletený mazanec) a položte na plech s pečicím papírem. Nechte kynout dalších 30 minut.
  5. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Mazanec potřete žloutkem, posypte mandlemi a pečte 35–40 minut, dokud není zlatavý.

Tipy pro nejlepší mazanec

Jak dlouho péct mazanec, aby nepraskl? Pečte ho na 180 °C a po 20 minutách přikryjte fólií. Chcete luxusně nadýchaný mazanec podle Maršálka? Nešetřete máslem a dejte těstu dost času kynout. Pro tvarohový mazanec od Kluků v akci přidejte 100 g tvarohu do těsta – bude ještě vláčnější!


Tento recept na velikonoční mazanec je ideální pro domácí pečení na neděli. Ať už zvolíte mazanec podle babičky nebo od Josefa Maršálka, výsledek bude stát za to. Vyzkoušejte a užijte si Velikonoce s tím nejlepším kynutým mazancem!

Napsat komentář