Alpský knedlík, známý také jako rakouský knedlík nebo germknödel, je kynutá lahůdka, která vás okouzlí svou jemností a bohatou chutí. Tento alpský kynutý knedlík s povidly a vanilkovým krémem je oblíbený nejen v Rakousku, ale i v Česku a Bavorsku. Ať už ho podáváte s borůvkami, povidly nebo vanilkovou omáčkou, připravte se na sladký zážitek, který zahřeje duši. Pojďme si společně připravit tento báječný alpský knedlík podle tradičního receptu!
Proč si zamilujete alpský knedlík?
Alpský knedlík je perfektní kombinací nadýchaného těsta, sladké náplně a krémové omáčky. Tradičně se podává s povidly a vanilkovým krémem, posypaný mákem a politý rozpuštěným máslem – prostě neodolatelná pochoutka! Tento recept na alpský knedlík s vanilkovou omáčkou je jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Představte si horký knedlík, který se rozplývá na jazyku – to je alpská klasika, jak má být!
Ingredience na 4 knedlíky
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí (nebo 5 g sušeného)
- 150 ml mléka (vlažného)
- 30 g cukru
- 1 žloutek
- Špetka soli
- 30 g másla (rozpuštěného)
- Na náplň:
- 100 g povidel (nebo borůvek)
- 1 lžička skořice (volitelné)
- Na vanilkovou omáčku:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 2 žloutky
- 40 g cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
- Na podávání:
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 2 lžíce mletého máku
- Moučkový cukr podle chuti

Postup přípravy
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Droždí rozpusťte v polovině vlažného mléka, přidejte k mouce spolu se žloutkem, máslem a zbylým mlékem. Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto (cca 10 minut). Přikryjte a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování knedlíků: Těsto rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl rozválejte na placku, doprostřed dejte lžíci povidel (smíchaných se skořicí, pokud chcete), a pečlivě uzavřete do koule.
- Vaření na páře: Knedlíky položte na pomoučenou utěrku, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Poté je vařte na páře (např. v parním hrnci) 15–20 minut.
- Vanilková omáčka: Mléko s vanilkou přiveďte k varu. Žloutky, cukr a škrob rozšlehejte v misce, přilijte trochu horkého mléka, promíchejte a vraťte do hrnce. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne (cca 5 minut).
- Servírování: Hotové knedlíky položte na talíř, přelijte vanilkovou omáčkou, politím rozpuštěným máslem, posypte mákem a moučkovým cukrem. Podávejte teplé!
Tipy pro dokonalý alpský knedlík
Jak udělat alpský knedlík s borůvkami? Nahraďte povidla čerstvými nebo mraženými borůvkami smíchanými s cukrem. Chcete rychlejší verzi? Připravte borůvkový přeliv na knedlíky – stačí borůvky povařit s cukrem a lžící vody. Alpský knedlík s vanilkovým krémem je ještě lahodnější, když ho podáváte s extra dávkou másla – pravá rakouská tradice!
Alpský knedlík s povidly a vanilkovou omáčkou je sladká pochoutka, která vás přenese do alpských chalup. Tento recept na alpský knedlík je snadný a přináší chuť Rakouska přímo k vám domů. Vyzkoušejte a užijte si kouzlo kynutých knedlíků!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.