Karbanátky: Nejchutnější řízky podle starého rakouského receptu!

Domě tips Screenshot_9-3 Karbanátky: Nejchutnější řízky podle starého rakouského receptu! recepty  Karbanátky

Karbanátky jsou českou klasikou, ale věděli jste, že jejich kořeny sahají až do staré rakouské kuchyně? Tyto šťavnaté masové karbanátky z mletého masa jsou jednoduché na přípravu a přesto plné chuti – ideální volba pro rodinný oběd nebo večeři. Ať už hledáte nejlepší karbanátky recept, tradiční karbanátky, nebo chcete vědět, jak udělat karbanátky v troubě, tento článek vám ukáže cestu k dokonalému výsledku. Pojďme si připravit smažené karbanátky, na kterých si pochutnáte jako za časů babičky!


Proč jsou karbanátky tak oblíbené?

Karbanátky z mletého masa mají v české kuchyni dlouhou tradici, inspirovanou rakouskými „Fleischlaibchen“. Jsou rychlé, levné a variabilní – můžete je smažit, péct nebo připravit bez strouhanky. Nejlepší karbanátky jsou šťavnaté, křupavé zvenku a měkké uvnitř. Představte si vůni čerstvě usmaženého karbanátku s bramborovou kaší – to je domácí pohoda na talíři!


Ingredience na 8 karbanátků (4 porce)

  • 500 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřového a hovězího)
  • 1 vejce
  • 1 starší rohlík (namočený v mléce)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce strouhanky (na obalení)
  • Olej na smažení

Postup přípravy

  1. Příprava směsi: Rohlík namočte v mléce, vymačkejte a přidejte k mletému masu. Vmíchejte vejce, česnek, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby byla směs kompaktní.
  2. Tvarování: Ze směsi vytvarujte 8 placiček (karbanátků) a obalte je v strouhance.
  3. Smažení: Na pánvi rozehřejte olej (vrstva cca 1 cm) a smažte karbanátky na středním ohni 4–5 minut z každé strany, dokud nejsou zlatavé.
  4. Alternativa v troubě: Pro zdravější variantu pečte karbanátky v troubě na 180 °C asi 25 minut (po 15 minutách otočte).
  5. Servírování: Podávejte s bramborovou kaší, okurkou nebo salátem.

Domě tips Screenshot_10-2-1024x1016 Karbanátky: Nejchutnější řízky podle starého rakouského receptu! recepty  Karbanátky
Karbanátky: Nejchutnější řízky podle starého rakouského receptu! 3

Tipy pro nejlepší karbanátky

Jak udělat šťavnaté karbanátky? Nepřesušte je – smažte na středním ohni a přidejte do směsi trochu mléka nebo vody. Jak dlouho smažit karbanátky? Stačí 4–5 minut z každé strany, aby zůstaly křehké. Pro karbanátky v troubě toprecepty doporučují potřít je olejem pro křupavou kůrku. Tradiční karbanátky podle babičky? Nezapomeňte na majoránku a česnek – to je tajemství chuti!


Tyto domácí karbanátky podle starého rakouského receptu jsou jednoduché, výborné a připravené za chvíli. Ať už zvolíte smažené karbanátky nebo karbanátky z mletého masa v troubě, výsledek bude stát za to. Vyzkoušejte tento recept na karbanátky a přesvědčte se sami!

Napsat komentář