Kmínová polévka: Jeden z nejzdravějších polévek české kuchyně!

Domě tips Screenshot_8-1 Kmínová polévka: Jeden z nejzdravějších polévek české kuchyně! recepty  Kmínová polévka

Kmínová polévka je nejen tradiční českou klasikou, ale také pokladem plným chuti a zdraví! Jednoduchá, voňavá a sytá, tato zasmažená polévka si získala srdce Čechů díky své jedinečné chuti a léčivým vlastnostem kmínu. Ať už hledáte nejlepší kmínovou polévku, rychlý recept na kmínovou polévku s vejcem, nebo chcete vyzkoušet kmínovou polévku s kapáním, tento článek vás provede přípravou. Pojďme objevit, proč je tato polévka tak výjimečná!


Proč je kmínová polévka tak zdravá?

Kmín, hlavní hvězda této polévky, je známý svými blahodárnými účinky – podporuje trávení, zmírňuje nadýmání a dodává energii. Kmínová polévka s vajíčkem nebo kapáním je navíc rychlá na přípravu a skvěle zasytí. Tento recept na kmínovou polévku je ideální pro chladné dny, kdy hledáte něco teplého, zdravého a chutného. Představte si vůni kmínu a jemnou texturu zasmažené polévky – to je česká pohoda v každé lžíci!


Ingredience na 4 porce

  • 1 lžíce másla (nebo oleje)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 litr vody (nebo vývaru)
  • 1 vejce (na kapání nebo rozkvedlání)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 stroužek česneku (volitelné)
  • Hrst nasekané petrželky (na ozdobu)

Postup přípravy

  1. Příprava jíšky: V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku (cca 2 minuty).
  2. Kmín: Vmíchejte celý kmín a chvíli ho orestujte, aby uvolnil aroma.
  3. Zalévání: Přilijte vodu nebo vývar, promíchejte, aby se nevytvořily hrudky, a přiveďte k varu.
  4. Kapání nebo vejce: Do vroucí polévky pomalu vlévejte rozšlehané vejce za stálého míchání (pro kmínovou polévku s kapáním) nebo přidejte celé rozkvedlané vejce a nechte ho ztuhnout.
  5. Dochucení: Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek (pokud chcete) a vařte ještě 5 minut. Ozdobte petrželkou a podávejte.

Tipy pro nejlepší kmínovou polévku

Jak udělat rychlou kmínovou polévku ještě chutnější? Přidejte kousek opečeného chleba nebo bramboru pro větší sytost. Kmínová polévka s vejcem je klasika, ale pokud máte rádi jemnější chuť, zkuste kmínový čaj recept jako základ – stačí kmín zalít horkou vodou a přidat do polévky. Experimentujte s kořením podle svého gusta!


Kmínová polévka je jednoduchý, zdravý a levný pokrm, který si zamilujete. Tento recept na kmínovou polévku s vajíčkem nebo kapáním je důkazem, že česká kuchyně umí být nejen chutná, ale i prospěšná. Vyzkoušejte a užijte si kousek tradice v každé lžíci!

Napsat komentář