Když jsem cestoval, objevil jsem štěpánská hovězí pečeně. Bylo to v malé restauraci na venkově, kde místní kuchař s láskou připravoval toto tradiční jídlo. Jeho chuť a vůně mě okamžitě zaujaly a rozhodl jsem se, že se naučím tento recept, abych ho mohl sdílet s vámi. Štěpánská hovězí pečeně je pokrm, který vás zanese do světa tradiční české kuchyně a nabídne vám nezapomenutelný zážitek.
Proč si ho Zamilujete?
Štěpánská hovězí pečeně je pokrm, který zaujme svou jednoduchostí a zároveň bohatou chutí. Je to ideální jídlo pro rodinné oslavy nebo pohodlné nedělní obědy. Kombinace jemného hovězího masa a lahodné omáčky vás přesvědčí, že tradiční recepty mají stále své místo v moderní kuchyni. Navíc, pokud máte rádi klasické české pokrmy, štěpánská hovězí pečeně vás určitě nesklame.
Ingredience
- 1 kg hovězího zadního
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 1 l hovězího vývaru
Kroky Přípravy
- Hovězí maso osolte a opepřete. Na rozpáleném másle ho opečte ze všech stran, aby se uzavřely šťávy.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opečte je dozlatova.
- Posypte moukou a promíchejte, aby se mouka rovnoměrně rozmísila.
- Přidejte hořčici, kečup, ocet a cukr. Zalejte hovězím vývarem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte vařit pod poklicí asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Po uvaření vyjměte maso a omáčku proceďte. Omáčku podle potřeby zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody.
Rychlé Tipy
- Pokud chcete dosáhnout ještě šťavnatějšího masa, můžete ho před vařením nechat marinovat v hovězím vývaru s kořeními alespoň několik hodin.
- Omáčku můžete dochutit podle chuti dalšími kořeními, jako je bobkový list nebo nové koření.
- Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete ji zahustit moukou nebo škrobem.
Variace
Štěpánská hovězí pečeně se dá připravit i s jinými druhy masa, například s vepřovým. Můžete také experimentovat s různými přísadami do omáčky, jako jsou houby nebo kyselá smetana, což dodá pokrmu nový rozměr chuti. Pro milovníky pikantního můžete přidat trochu chilli nebo ostré papriky.
Podávání
Štěpánská hovězí pečeně se tradičně podává s houskovým knedlíkem a šťavnatou omáčkou. Můžete ji také servírovat s rýží nebo bramborovým knedlíkem, podle vaší preference. K jídlu se hodí červené víno nebo tmavé pivo, které dokonale doplní chuť tohoto pokrmu.
Štěpánská hovězí pečeně je pokrm, který vás zanese do světa tradiční české kuchyně a nabídne vám nezapomenutelný zážitek. Tak co říkáte, nechcete se pustit do vaření a objevit kouzlo tohoto klasického receptu? Uvidíte, že štěpánská hovězí pečeně se stane vaším oblíbeným jídlem, které budete rádi připravovat pro své blízké.
Podívejte se na další naše recepty: Chutný jak zabalit tortilu: Recept na Slavnostní Večeři
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.