Játrové knedlíčky jsou poctivou českou tradicí, která si právem vysloužila místo mezi kulinářskými klasikami. Tento jednoduchý, ale chutný recept na domácí játrové knedlíčky do polévky přináší vzpomínky na babiččinu kuchyni a hřejivou atmosféru rodinných obědů. Ať už je připravujete z vepřových, kuřecích nebo hovězích jater, výsledek je vždy stejně lahodný – měkké, šťavnaté knedlíčky, které dokonale doplní vývar. Pojďme se ponořit do tohoto nadčasového receptu!
Játrové knedlíčky: Srdce české polévky
Játrové knedlíčky mají v české kuchyni dlouhou historii – původně sloužily jako způsob, jak zužitkovat zbytky jater, ale postupně se staly neodmyslitelnou součástí polévek, zejména hovězího nebo kuřecího vývaru. Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti přípravy a bohaté chuti, kterou dodají každému lžíci polévky. Jsou to právě tyto „babiččiny knedlíčky“, které nám připomínají domov a pohodu.

Ingredience na cca 20 knedlíčků
- 200 g vepřových jater (nebo kuřecích dle preference)
- 1 houska (nebo 50 g strouhanky)
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžíce majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce másla (nebo sádla)
- Hrst petrželky (nasekané, volitelné)

Postup přípravy
- Příprava jater: Játra omyjte, odblaňte a najemno umelte nebo rozmixujte v mixéru.
- Směs: Housku nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Poté ji vymačkejte a smíchejte s játrovou hmotou. Přidejte vejce, česnek, majoránku, sůl, pepř a máslo. Dobře promíchejte.
- Tvarování: Z hmoty tvarujte malé kuličky (velikost oříšku) – pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu strouhanky.
- Vaření: Knedlíčky vhazujte do vroucí polévky a vařte 5–7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Servírování: Podávejte v teplém vývaru posypané petrželkou pro extra svěžest.
Tipy pro dokonalé játrové knedlíčky
Chcete je ještě vylepšit? Přidejte špetku muškátového oříšku nebo nahraďte část mléka smetanou pro luxusnější chuť. Představte si tu vůni majoránky a jater ve vývaru – je to chuť domova v každé lžíci! Pokud chcete knedlíčky připravit do zásoby, můžete je zmrazit syrové a později rovnou vařit v polévce.
Játrové knedlíčky podle tohoto receptu jsou klasikou, která nikdy nevyjde z módy. Jsou rychlé, levné a přinášejí tu pravou chuť české tradice. Ať už je děláte podle babiččina receptu, nebo si je přizpůsobíte, vždy budou hvězdou každé polévky!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.