Vepřové koleno je česká kulinářská ikona, která si podmaní každého milovníka poctivého jídla. Tento ideální recept na pečené vepřové koleno v troubě spojuje křupavou kůži, šťavnaté maso a bohatou chuť marinády – přesně tak, jak ho známe z hospodských stolů. Ať už ho připravujete na rodinnou oslavu nebo jen tak pro radost, s tímto postupem dosáhnete dokonalého výsledku. Pojďme se pustit do pečení!
Vepřové koleno: Král české kuchyně
Pečené vepřové koleno má v Česku dlouhou tradici – je to jídlo, které voní po domově, pivu a dobré náladě. Klíčem k úspěchu je kvalitní maso a správná marináda, která mu dodá nezaměnitelnou chuť. Tento recept na vepřové koleno je jednoduchý, ale promyšlený – díky němu získáte křupavou kůrku a maso, které se samo odděluje od kosti. Připravte si ho v troubě a užijte si hospodský zážitek přímo doma!






Ingredience na 4 porce
- 1 vepřové koleno (cca 1,5 kg)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 200 ml černého piva
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule (nakrájené na klínky)
- 2 mrkve (nakrájené na větší kusy)

Postup přípravy
- Příprava kolena: Koleno omyjte, osušte a na kůži udělejte několik mělkých zářezů (ne příliš hluboko, jen do kůže).
- Marináda: Smíchejte česnek, med, hořčici, pivo, papriku, kmín, sůl, pepř a olej. Směsí potřete koleno ze všech stran a nechte marinovat ideálně přes noc (minimálně 2 hodiny).
- Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 160 °C.
- Pečení: Koleno položte do pekáče, podlijte zbytkem marinády, přidejte cibuli a mrkev. Přikryjte a pečte 2,5 hodiny. Poté odkryjte, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut, dokud kůže nezkřupavě. Občas podlévejte výpekem.
- Servírování: Podávejte s chlebem, hořčicí, křenem a kyselými okurkami – ideálně s pořádným pivem!
Tipy pro nejlepší pečené vepřové koleno
Chcete kůži ještě křupavější? Před dopečením ji potřete trochou soli nebo ji na závěr grilujte 5 minut pod grilem. Představte si tu vůni česneku, piva a kmínu – to je chuť, která vás přenese rovnou do české hospody! Koleno můžete také grilovat, pokud máte možnost – marináda funguje skvěle i na grilu.
Tento recept na vepřové koleno je ideální kombinací tradice a jednoduchosti. Pečené vepřové koleno s křupavou kůží a šťavnatým masem je pokrm, který nikdy neomrzí. Vyzkoušejte ho a užijte si kousek české pohostinnosti přímo u vás doma!
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.