Znojemská omáčka s vepřovým masem: Klasika české kuchyně

Domě tips Screenshot_19 Znojemská omáčka s vepřovým masem: Klasika české kuchyně recepty  Znojemská omáčka

Znojemská omáčka s vepřovým masem je ikonické jídlo, které spojuje šťavnaté maso s lahodnou omáčkou plnou kyselých okurek. Tato znojemská vepřová pečeně je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i jednoduchost přípravy. Ať už ji podáváte s rýží, knedlíkem nebo těstovinami, vždy potěší celou rodinu. Pojďme si připravit nejlepší znojemskou omáčku podle tradičního receptu, který vás přenese přímo do Znojma!


Domě tips Screenshot_20-1-1024x767 Znojemská omáčka s vepřovým masem: Klasika české kuchyně recepty  Znojemská omáčka
Znojemská omáčka s vepřovým masem: Klasika české kuchyně 3

Proč je znojemská omáčka tak výjimečná?

Znojemská omáčka, známá také jako vepřová po znojemsku, vyniká svou harmonií chutí – kyselost okurek, jemnost smetany a bohatost vepřového masa tvoří dokonalý celek. Tento recept na znojemskou omáčku s vepřovým masem je klasický, ale přitom jednoduchý – ideální pro nedělní oběd nebo rychlou večeři. Představte si šťavnaté plátky masa v krémové omáčce s křupavými okurkami – to je česká pohoda na talíři!


Ingredience na 4 porce

  • 600 g vepřové kýty (nebo plece)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml hovězího vývaru (nebo vody)
  • 150 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 3 kyselé okurky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka mleté sladké papriky (volitelné)

Postup přípravy

  1. Příprava masa: Vepřovou kýtu nakrájejte na plátky (cca 1 cm silné), osolte, opepřete a lehce obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte olej a plátky opečte z obou stran dozlatova (cca 3–4 minuty na stranu). Vyložte je na talíř a dejte stranou.
  2. Základ omáčky: Na stejné pánvi orestujte cibuli do sklovita (cca 5 minut), přidejte česnek a minutu restujte. Přisypte zbylou mouku, zamíchejte a zalijte vývarem. Míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  3. Dušení: Vraťte maso do pánve, přikryjte a duste na mírném ohni 30–40 minut, dokud není maso měkké. Přidejte nakrájené okurky a hořčici, promíchejte.
  4. Dokončení omáčky: Vmíchejte smetanu, dochuťte solí, pepřem a paprikou (pokud chcete). Nechte ještě 5 minut provařit na nízkém ohni, aby se chutě propojily.
  5. Servírování: Podávejte teplé s rýží, knedlíkem nebo těstovinami – podle vaší chuti!

Tipy pro nejlepší znojemskou omáčku

Jak udělat luxusní znojemskou omáčku? Přidejte trochu okurkového nálevu pro výraznější kyselost. Pokud máte rádi znojemskou omáčku z krkovice, použijte místo kýty krkovici – bude šťavnatější. Pro rychlou verzi můžete maso předem podusit v tlakovém hrnci (15 minut). Znojemská omáčka s rýží je skvělá volba pro lehčí variantu – zkuste basmati pro jemnou vůni!


Znojemská omáčka s vepřovým masem je jednoduchá, ale lahodná – pravá česká klasika, která nikdy neomrzí. Tento recept na znojemskou omáčku vás přesvědčí, že domácí jídlo může být lepší než v hospodě. Vyzkoušejte a užijte si poctivou chuť Znojma!

Napsat komentář