Pamatuji si, jak moje babička vždy připravovala bavorské vdolky. Bylo to vždy něco zvláštního, co nás všechny v rodině sjednotilo. Když jsem vstoupil do kuchyně, cítil jsem tu úžasnou vůni čerstvě upečených bavorských vdolů, které se rozléhaly po celém domě. Babička měla svůj tajný recept, který předávala z generace na generaci, a já jsem se rozhodl, že se s vámi o tento poklad podělím.
Proč je Tento Recept Výjimečný?
Tento recept na bavorské vdolky je výjimečný svou jednoduchostí a tradičností. Je to recept, který se drží klasických postupů a ingrediencí, které naši předkové používali po staletí. Díky němu získáte nadýchané a chutné bavorské vdolky, které vás vrátí do dětství a připomenou vám rodinné oslavy. Navíc je tento recept snadno přizpůsobitelný, takže si ho můžete upravit podle svých chutí.
Ingredience 
- 500 g hladké mouky (ideálně mouka 650)
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného droždí
- 50 g cukru
- Špetka soli
- Citronová kůra z jednoho citrónu (volitelné)
- Olej na smažení
Kroky Přípravy 
- Příprava kvásku: Droždí rozmrvíme do mísy, přidáme lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Necháme kvásek na teplém místě vykynout asi 10 minut.
- Příprava těsta: Do mísy s kváskem přidáme zbytek mléka, máslo, vejce, cukr, sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vypracujeme na pracovní desce a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování vdolů: Vyrolované těsto rozdělíme na menší kousky a z každého kousku vytvarujeme koule. Do středu každé koule prstem zatlačíme, aby vznikla vdolek. Necháme je ještě chvíli kynout.
- Smažení: V hluboké pánvi zahřejeme olej na střední teplotu. Do horkého oleje opatrně vložíme bavorské vdolky a smažíme je z obou stran do zlatohněda. Po upečení je vyjmeme a necháme odkapat na papírových ubrouscích.
Rychlé Tipy
- Teplota oleje: Ujistěte se, že olej není příliš horký, aby se bavorské vdolky nesmažily příliš rychle a nebyly uvnitř syrové.
- Kynutí: Pokud máte čas, nechte těsto kynout déle, aby byly bavorské vdolky ještě nadýchanější.
- Citronová kůra: Přidání citronové kůry dodá bavorským vdolům příjemnou svěžest.
Variace
- Hrníčkové bavorské vdolky: Pokud nemáte čas na klasické tvarování, můžete těsto nalít do vymazaných hrníčků a upéct v troubě.
- Bavorské koblihy: Místo vdolků můžete z těsta vytvořit klasické koblihy a plnit je džemem nebo krémem.
- Bavorské karbanátky: Přidejte do těsta trochu více mouky a vytvořte z něj karbanátky, které můžete smažit nebo péct.
Jak Podávat?
Bavorské vdolky jsou nejlepší, když je podáváte čerstvé a teplé. Můžete je posypat cukrem moučkou nebo podávat s džemem, medem nebo šlehačkou. Pokud chcete něco extra, zkuste je plnit vanilkovým krémem nebo ovocem. Bavorské vdolky jsou skvělým doplněkem k odpolední kávě nebo čaji a určitě zaujmou vaše hosty.
Nakonec, pokud se rozhodnete vyzkoušet tento recept na bavorské vdolky, budete překvapeni, jak snadno a rychle můžete připravit tuto tradiční českou pochoutku. Nezapomeňte, že každý pokus o vaření je příležitostí k objevování a zdokonalování. Takže se do toho pusťte, experimentujte a užijte si každý kousek těchto nadýchaných bavorských vdolů. Vaše babička by byla pyšná!
Podívejte se na další naše recepty: Domácí piškotová roláda: Tipy od Babičky
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.